Semesterutmaning och blomstertips

0

Idag när jag tog en promenad slog det mig hur oerhört vacker Ramlösa Brunnspark är. Emellanåt glömmer vi att uppskatta vår närmiljö, trots att det kan finnas andra som betalar tusentals kronor för att få lov att komma och semestra just där du bor! Jag vill därför utmana dig att hitta de där guldkornen just där du bor så att du ser med turistögon på din stad, by, närmiljö.
Trots att jag har semester är jag fullt upptagen. Med allt utom det jag trodde att jag skulle göra. Är inte det lustigt? Hur ofta har inte jag tänkt inför ledigheten jag längtat till att DÅ, då ska jag minsann gjuta de där katterna eller fågelbaden, jag ska måla tavlor och göra fina kort, jag ska lata mig med böcker och ta lååååånga promenader varje dag.

Hittills har jag varit på två roliga resor, bakat ganska mycket trots värmen, målat burspråket och väggarna i matrummet, målat om matbordet och stolarna (funderar på att klä om dem för tredje gången) köpt färg till vardagsrummet, lärt mig göra sticklingar av rosor i potatis (jo, det är busenkelt och jag förklarar bättre nedan) vattnat krukor och vattnat krukor igen i oändlighet på grund av torkan, sytt fodral till våra bestick och lagat kläder, rensat ur klädkammaren, skickat iväg massor av kläder och elektronik, serviser etc till försäljning på Tradera med mera.

Inte EN enda gång har jag badat eller legat på stranden. Jag har inte gjutit en enda pinal (chock) och snart är min ledighet trots sin längd fullbokad till slutet av allt möjligt annat. Undrar om det bara är jag, eller om ni andra ibland känner samma?

Nu till rosorna. Det började med att jag läste hur man tar sticklingar och sticker ner i jord. Jag fick botanisera i min brors trädgård och ta med mig ett par kvistar.

Här hittar du länken jag utgick från.

Det provade jag direkt och fick också rötter på dem. De står fortfarande kvar i sina små plasthus som bildar microklimat.
Men så läste jag om någon som använder potatis. Då tar du en fin kvist – kan vara från vilken ros som helst inklusive köpta i blomsteraffären – på ca 20 cm. Du tar bort samtliga blad och taggar. Klipp eller skär bottendelen i fyrtiofemgradig vinkel. Skrapa gärna av lite av barken längst ner för att hjälpa till att stimulera rotbildningen.  Ta en potatis och gör ett hål rakt in med ett borr (snurra för hand) eller spik/annat vasst föremål.
Stick ner rosen i hålet, ca 2-4 cm och det är bra om hålet passar och inte är för stort.
Sen sätter du potatisen på friland eller i en kruka med lite sandblandad jord (jag provar vanlig plantjord) så att potatisen täcks av ett par tre cm jord. Se till att den står stadigt.
Nu kan du ta en petflaska och skära av botten. Ta av korken också och trä flaskan över “pinnen” som ska bilda din nya rosbuske. Se till att jorden är fuktig men inte våt.

Potatisen förser din nya ros med all näring och fukt inför rotbildningen. Du kan också använda ett rotningsmedel som jag sett göras i videos, men något sådant hade jag inte tillgång till.

Mina rossticklingar som har bladen kvar och planterades direkt i jord för ett par veckor sedan är fortfarande gröna och fina plus att de sitter fast i jorden vilket tyder på att de bildar fina rötter för tillfället. Den nya pinnen kan jag inte vänta stordåd av än på ca 4 veckor men då bör det ha börjat växa ut små nya skott i “noderna”, d.v.s där det finns ögon eller tidigare satt bladpar.

Lycka till med experimentet så håller vi tummarna för att både ni och jag har prunkande rosenrabatter nästa år!
Fortsatt underbar sommar!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke